tvh consult deinze logo
logo TVH consult - deinze
tvh facebook icon
icon blog
icon email

Wat is een blowerdoortest en is dit verplicht?

Een blowerdoortest, ook wel blowertest of luchtdichtheidstest genoemd, meet de luchtdichtheid van een gebouw. Tijdens de luchtdichtheidsmeting wordt de woning in onderdruk en overdruk gebracht met een gekalibreerde ventilator.

Een blowerdoortest is niet verplicht, maar absoluut het overwegen waard, om verschillende redenen. Wanneer u een nieuwbouwwoning zet bijvoorbeeld, kan u een test laten uitvoeren op het moment dat de luchtdichting afgewerkt is. Het moment bij uitstek om nog lekken op te sporen en te dichten! Eenmaal de woning volledig afgewerkt is, is dit namelijk een pak moeilijker. Lekken worden door TVH CONSULT opgespoord met behulp van rookstaafjes en/of thermografisch onderzoek.

Heeft de blowerdoortest impact op het EPB-dossier?

Zeker en vast. Het resultaat van een luchtdichtheidstest kan meegenomen worden in de EPB-verslaggeving van uw nieuwe woning. Het is algemeen gekend dat de standaardwaarde die de software gebruikt relatief pessimistisch is. Een luchtdichtheidstest is toegeeflijker: voor een degelijk gebouwde woning zal de test steeds leiden tot een winst aan E-peil-punten. Een winst van gemiddeld 8 tot 12 punten is daarbij relatief gangbaar.